Hvad er en ukulele?

Ukulele lyder smukt

Det siges, at ukuleler stammer fra Hawaii. Det er muligvis rigtigt, at ukuleler får os til at drømme om Hawaii, når vi hører den sprøde, men kærlige lyd fra ukulelen. Men der er musikhistorikere, der mener, at ukulelen i virkeligheden stammer fra Portugal. Og det får jo, så tankerne til at gå i retningen af, om de har brugt ukuleler, dengang fado blev populært. Tilbage i 1820’erne. Fado er en musikform, som vi i dag forbinder udelukkende med Portugal. Fado kan måske bedst karakteriseres som portugisisk folkemusik. Det er en meget stemningsfyldt musikform, som har mange lighedspunkter med, fx tango eller spansk flamenco. Men et særligt kendetegn for fado er, at den også har været brugt i teaterforestillinger. Det er slet ikke usandsynligt, at netop denne musikform i virkeligheden udspringer fra trubadurer, der har rejst rundt på den iberiske halvø. De har skullet tjene lidt penge til et måltid og et husly i ny og næ. Gadeteater, sang, musik og dans var en af måderne, de kunne gøre det på dengang.

Rundrejsende musikanter

’Rundrejsende’ er nøgleordet her. Når man rejser, er det besværligt at have en stor guitar – fx en klassisk spansk guitar – med sig. Den er tung – og skulle man vandre langt – så kunne den blive besværlig og irriterende at transportere. Derfor opfandt nogle trubadurer så ukulelen. En ukulele er nemlig en slags miniguitar. Den er mindre på alle måder: Den har en mindre krop og færre strenge end en almindelig guitar. Den har derfor også en smallere hals, og det betyder, at også små hænder kan nå rundt, så akkorderne kan blive sat. Den var nemmere at transportere. Og den var faktisk også nemmere at spille på. Og når der skal vandres, spilles og synges, så begynder tiden ligesom at blive kostbar. Derfor blev der skrevet særlige melodier til en ukulele, så der ikke skulle øves så mange omskrivninger af kendte musikstykker. Samtidigt blev der lavet små gadeteaterforestillinger, hvor ukulelen fik stor indflydelse. Humoristiske, små indslag i form af kommentarer til den politiske udvikling eller store, magtfulde personligheder var ofte på repertoiret.

Da ukulelen blev populær

Ukulelen blev populær. Og den kom med, da migranter fra Portugal rejste til Amerika. I dag er det et instrument som vi som sagt, forbinder med Hawaii. Med blomster, melodiøse kærlighedssange, smukke ballader og sjove børnesange. En ukulele er et dejligt instrument. Den har en historie, som er sjov at fortælle. I Danmark kan man købe ukuleler online – her er to gode webshops med gode priser og godt udvalg:

https://www.soundstorexl.com/produkter/5960-ukulele/ og https://www.drumcity.dk/produkter/5960-ukulele/

Men det er stadigvæk et populært instrument. Mange mennesker kan godt lide at bruge en ukulele som et instrument, de kan stresse af med. Netop fordi lyden er sød, og ikke for høj. Du kan også se mange digitale nomader, der altid har en lap top under den ene arm og en ukulele under den anden. De rejser verden rundt. Udfører deres arbejde og stresser af med at spille ukulele for hinanden. Har du nogensinde prøvet at sidde på en café med gratis wifi og prøve at udføre dit arbejde, blot for at ende med at synge børnesange, fordi ham den der australske freelancer lige skulle vise os sin ukulele?

Hvad er en ukulele?
Rul til toppen