Bæredygtig Lean

Bæredygtig lean filosofi

Alle taler om bæredygtighed. Vi skal omstilles, så vores samfund bliver bæredygtigt. Der er mange nye krav, som vi skal leve op til. Især i erhvervslivet. De fleste virksomheder er godt klar over, at de bliver nødt til at omstille sig, så de fungerer bæredygtigt og bliver ved med at være bæredygtige. De ved bare ikke, hvordan de kan omstille sig. Og det kan være en meget stor udfordring. Handler det om, at der skal indsættes energibesparende varme- og lyskilder i virksomheden, eller handler det om at genbruge spildmaterialer? Handler det om det hele. Hele vejen rundt. Og det kan være svært at finde ud af, hvor virksomheden skal sætte ind først. Måske er der en pointe i, at der først bliver lavet en kortlægning over, hvor virksomheden ikke er bæredygtig og så løse de første, og ofte største problemområder først. Kort sagt: At plukke de lavthængende frugter først.

Konsulent med speciale

Som Lean konsulent her er det dit job at hjælpe dem med at finde ud af, hvor de skal sætte ind i deres omstilling til at blive bæredygtige. Det er ikke altid en nem opgave, fordi du bliver ofte mødt med modstand fra forskellige medarbejdere i virksomheden. De antager, at du er der for at rydde op i virksomheden – underforstået, at der skal nedskæres i personalet. Det er derfor en krævende opgave, du har. Som Lean konsulent har du set mange eksempler på, at virksomhedernes medarbejdere troede, at du var ansat til at finde ud af, hvem der skulle fyres.

Det er ikke dit job. Tværtimod. Du har set, at mange virksomheder faktisk får brug for flere nye medarbejdere, når de lærer at omstille sig korrekt. Det lyder måske besynderligt. Men det er faktisk sandheden. Omstilling skaber nye jobs – den fjerner ikke jobs. Og det er det første budskab, du skal have ud til alle i virksomheden, som du arbejder sammen med lige nu.

Omstilling på vej

Omstillingen er begyndt – og du er så glad for, at du rent faktisk har værktøj, der sætter dig i stand til at kunne måle, hvor godt det går fremad. Det er skønt at se, at mange timers insisteren og mange timers møder er ved at give frugt.
Det startede med, at din leder kom og gav dig et tilbud om at komme med ham på et Lean kursus. Du anede ikke, hvad Lean er, men du sagde bare ja tak til tilbuddet.

I kom på kursus – og du blev inderligt grebet af hele filosofien og tankegangen. Det førte jo til, at din leder ligesom gav dig friere hænder til at styre hele introduktionen til virksomhedens medarbejdere angående de kommende års omstilling.
Det var svært. Sådan lige pludseligt at skulle tage et stort ansvar på sine skuldre. Men indtil videre har du klaret det flot.

Uddannelser i Lean

Dels har du et netværk, som mestendels består af mennesker du lærte at kende på det første Lean kursus, du deltog i. Det er et værdifuldt netværk, fordi du kan altid få hjælp fra det. Dels har du sidenhen fået en masse nye redskaber og indsigter, du bruger i dit daglige arbejde. De redskaber og indsigter er kommet fra andre og lidt mere avancerede Lean uddannelser, som du også har deltaget i. Nogle af redskaberne har du selv udviklet – med base i den nye viden, du tilegnede dig på Lean kurserne.

Og ja, nu, efter et par års hårdt slid og mange frustrationer, ser du nu, at det virker. Der er kommet godt gang i omstillingen. Der er flere opgaver at løse. Der er blevet skabt flere jobs i virksomheden – og alle ser frem til at kunne bidrage til, at jeres arbejdsplads bliver endnu bedre. Du er stolt af dit arbejde. Og det har du virkeligt god grund til at være.

Bæredygtig Lean
Rul til toppen