Du har formodentlig hørt din mor tale om tørshampoo, eller også har du selv stiftet bekendtskab med det tilbage i 60’erne og 70’erne. Da var tørshampoo et hit blandt de unge, og der var få udbydere af produktet, som nød at ’skumme fløden’. Tørshampoo er idag blevet mindst lige så populært som for 30 år siden, og de store brands producerer endda flere former for tørshampoo – men hvorfor, og hvad gør det egentlig ved håret?

Fra hospital til det private badeværelse

Som sagt, er det efterhånden mange år siden, at tørshampoo blev opfundet. Det overordnede formål er at ”forvandle” fedtet hår til hår, der ser nyvasket og frisk ud – og derved kan du springe en hårvask over. At springe hårvasken over kan have forskellige bagvedliggende formål; eksempelvis dovenskab fordi du ikke vil gå i bad. Det kan også skyldes, at du prøver af afvænne dit hår fra den daglige hårvask til færre og bruger derfor tørshampoo til at tage det værste fedtlag. Men tørshampoo bruges faktisk også på sygehuset. Patienter, der er for dårlige til at komme i bad, og derfor er sengeliggende, bruger tørshampoo for at få håret til at se frisk ud.

Hvad gør det rent teknisk ved håret?

Tørshampoo’en er i en spraydåse, som du skal ryste grundigt inden brug. Her er der en fin hvid masse i, der skal sprøjtes i håret på 30-50 cm. afstand og typisk kun i de områder, der er fedtet. Når det sprøjtes i, kan du se det som et lag, der falder på hårstråene. Det skal blive siddende et par minutter, inden du ryster håret og gerne reder håret igennem med en kam. Det hvide lag går ind og absorberer fedtet i håret – og har samme effekt, som hvis du vasker fedtet i håret ud i et bad.

Du vil kunne mærke efterfølgende, at du har tørshampoo i håret, for det fungerer ligesom voks eller hårspray – det bliver der også indtil, at det vaskes ud. Du vil endda kunne risikere at få hvide hænder eller fingre, hvis du rører ved håret, efter det er kommet i.

Kan også bruges til styling

Nogle vil sige, at tørshampoo er et 2-i-1 produkt, fordi det også har andre fordele, udover at fjerne fedt fra håret. Eksempelvis laver Batiste (ét af de mest populære tørshampoo brands i verden) mange forskellige udgaver af tørshampoo, og de har et særlig produkt, der er velegnet til styling. Den hedder Batiste Dry Shampoo XXL Volume, og har i øvrigt en fin sød duft.

Når det er sprøjtet i håret, virker dit hår frisk som ved andet tørshampoo, men denne gør også håret en smule mere stift (lidt ligesom hårlak), og derved har du lettere ved at arrangere hårlokkerne og få dem til at blive, hvor du ønsker. Hvis du eksempelvis har et lidt fladt og glat hår, er denne tørshampoo også rigtig godt til at give håret et løft. Det er især mange, der benytter ved festlige lejligheder – eller generelt bare i hverdagen.

Tørshampoo ser ud til at være kommet (tilbage) for at blive!