Mange hundeejere i dag køber det dyreste foder til deres kæledyr, fordi de mener, at det er det bedste – men er det i virkeligheden det? Er pris lig med kvalitet, når det handler om foder?

Hvorfor skulle jeg overveje at udskifte min hunds foder?

Eksempeltvist kan en voksen hund på størrelse med en labrador kan nemt spise for 5000 kr. foder om året. Foder bliver dermed hurtigt en stor del af budgettet, afhængig af kæledyrets størrelse og antallet af kæledyr. Det vil altså sige, at der er forholdsvist store besparelser at hente, hvis man vælger at skifte til et billigere mærke.

Er det dyreste foder det bedste foder?

Mange kæledyrsejere er af den holdning, at pris er lig med kvalitet, når det handler om dyrefoder. Flere undersøgelser viser, at indholdet i de mange forskellige typer af foder stort set er ens. Alle forskellige typer af foder følger de samme internationalt fastsatte regler for, hvordan ernæringssammensætningen i foderet skal være. Fødevarestyrelsen kontrollerer løbende alle fodermærker i Danmark gennem stikprøvekontrol.

Det er altså sikkert, at billigt foder ikke indeholder skadelige stoffer for dit kæledyr. Det vil sige, at alle typer foder har den nødvendige mængde af proteiner, fedt, vitaminer og mineraler, som et kæledyr skal optage gennem sit foder – dit kæledyr får altså dækket sin behov, uanset om du giver den billigt eller dyrt foder, og kæledyret vil trives ligeså godt på det billige foder som på det dyre.

Hvordan finder jeg ud af, hvilket foder der er billigst?

Du kan være opmærksom, når du handler foder i dit lokale supermarked – findes der andre fodermærker, som er billigere, end det, som jeg køber nu? Du kan også vælge at købe dit dyrefoder online, hvor det kan sikres, at du får det billigste. På prissammenligningssider gøres dit køb nemt og enkelt, og du kan hurtigt danne dig et overblik over, hvad det billigste produkt er.

Hvordan skifter man kæledyrets foder?

Hvis du beslutter dig for at skifte dit kæledyrs foder til en billigere type, kan du ikke nødvendigvist forvente, at kæledyret vil elske det nye foder, som du serverer for den. Der kan være udfordringer med at skifte foderet, da mange kæledyr har fået det samme foder i mange år, og det vil derfor højst sandsynligt ikke bryde sig om det nye foder. Derfor kan det være en god idé at blande det nye foder i det gamle, så kæledyret gradvist vænner sig til nye smagsoplevelser.

Dyrets mave skal samtidig også vænne sig til det nye foder, så det er vigtigt, at du blander det nye foder i det gamle over en periode, hvor du løbende blander mere og mere af det nye foder i blandingen. Når du har skiftet foderet helt ud, er det vigtigt, at du holder øje med, at dit kæledyr stadig har sine sundhedstegn. Hold øje med ting som dyrets afføring, vægt, pels, fjer osv.

Det kan kun anbefales, at man fra tid til anden revurderer sit foder, hvis der er penge at spare. Du kan løbende holde dig opdateret online, hvor du altid vil kunne se, både hvad det billigste foder er, men også hvor du kan købe din hunds favoritfoder billigst.