Gratis er godt. Sådan plejede min gamle oldefar altid at sige. Og selv om jeg da vil medgive ham, at de gratis glæder ofte er ganske gode, så er det langt fra altid, at det bare er sådan. Fordi noget er gratis, behøver det ikke nødvendigvis at være godt, selv om man skulle tro det, når man ser mange menneskers reaktion, nør de hørere ordret gratis.

Jeg nænnede ikke rigtigt at sige min oldefar i mod. Så hans påstand fik lov at stå uimodsagt. Men fred være med det. Men faktum er nu også, at man faktisk godt kan finde ganske mange fine ting helt gratis. Jeg har set mig lidt om på nettet og fundet et par eksempler på ganske fornuftige ting, som slet ikke koster noget:

 

1)      Gratis webhosting

Skal du have dig en hjemmeside, skal du også have et sted at have den liggende. Og der er faktisk flere steder, hvor det kan lade sig gøre, helt kvit og frit. Prøv eks. at se denne her oversigt over gratis webhosting:

Gratis webhotel

2)      Gratis billeder

Og nu vi er ved det med at lave sig en hjemmeside. Så er det altså også ganske rat med nogle gode billeder til at krydre det hele med. Og her vil jeg give min gamle oldefar ret. Så er gratis godt 🙂. Og jeg har da også fundet mig et par gode hjemmesider, hvor der er masser af inspiration til det med de gratis billeder:

http://abouteverything.dk/gratis-billeder/

http://gratis-billeder.dk/

Og så lige en løftet pegefinger nu vi er ved at tale om det med nettet og de gratis goder. Det er altså ikke alting, man bare sådan kan gå og hente det hele kvit og frit. Faktisk må man slet ikke bruge noget af det man finder på nettet, med mindre man har fået decideret lov til det. Alt materiale er som udgangspunkt beskyttet af loven om ophavsret. Så det er bare om at holde fingrene væk, med mindre man har fået lov, ellers kan det blive en ganske dyr fornøjelse. Så husk: Gratis er godt! Men det skal også være lovligt.

Der er rigtig mange, som har fået sig en temmelig dyr lærestreg ved ulovligt at kopiere billeder eller tekster på nettet og så bruge dem på deres egne websites efterfølgende. Og det er vel også helt i orden, at sådan en omgang tyveri koster ved kasse et. Det svarer jo ganske til at røve den lokale købmand eller selv tage for sig af retterne henne i tøjbutikken. Den går bare ikke! Så husk at tjekke (og dobbelt tjekke), at det du henter på nettet nu rent faktisk er helt og holdent lovligt at hente. Og husk: Hvis noget ser for godt ud til at være sandt, så er det det sikkert også.